Szitanyomás – tamponnyomás

Tudta, hogy munkaruhára, promóciós termékekre felhelyezett cégembléma, egy ingyen reklámhordozó?

Ajándékozza meg üzleti partnereit, munkatársait, cége emblémájával ellátott termékekkel!

textilre • papírra • műanyagra • fémre • fára • üvegre

A szitanyomó eljárás keretre feszített, finom szövésű szitaszöveten, megfelelő módszerrel létrehozott sablonon, festékátnyomással végzett nyomtatás. A szitanyomó technikát évszázadokkal ezelőtt Keleten – a japánok és a kínaiak – már alkalmazták. Emberi hajszálakból készített szitaszövedék felhasználásával textíliákat díszítettek.

Az eljárást 1930 táján Amerikában kezdték el újra alkalmazni. Sokoldalú felhasználása innen veszi kezdetét. A szitanyomásnak művészeti és ipari válfajai ismeretesek.
Az előbbi szerigráfia, az utóbbi Silk Screen, Siebdruck, ill. szitanyomás néven vonult be a köztudatba.

Szitanyomással bármilyen anyagra, lapos vagy hengeres felületű tárgyakra lehet nyomtatni. A szitanyomó formákat vagy nyomósablonokat keretre kifeszített, finom szövésű szitaszövetre kézzel vagy fotomechanikus eljárással készítik.

A szitanyomó keretek anyaga fa vagy fém. A nyomósablon elkészülte után befogószerkezettel a célnak megfelelő, egyszerű nyomóasztalokba vagy szitanyomó gépekbe fogják be a nyomtatáshoz. A szitanyomtatásnál nagyon fontos a választandó szitaszövet paramétereinek megfelelő kiválasztása.
A paraméterek pontos ismeretétől függ az átvihető vonal- és rácssűrűség, a még kinyomtatható vonalvastagság és rácspont mérete, a kép élessége, az átvihető festékréteg vastagsága, valamint a sablon élettartama.
A szitanyomtatás legalkalmasabb a kispéldányszámú, egyedi nyomtatványok (pl. névjegykártya, pólók stb.) elkészítésére.

A hímzés olyan díszítő eljárás, amely valamilyen alapanyagot (pl. vászon, szövet, bőr)tűbe fűzött fonállal varrással készített mintával ékesít. A varrás során az anyagot oda-vissza át kell szúrni, és az így vezetett fonal adja a mintát az alapanyag felületén. A szálak és a hímzés szélének eldolgozása a munkadarab hátoldalán történik.

A kivitelezés szerint a hímzés lehet:
kézi (idő, és költségigényes, nem garantálható a teljes széria forma és mérettartása)
gépi (gyors, pontos és költség takarékos)

A gépi hímzés a 20. században, a varrógép elterjedésével honosodott meg szerte a világon. A technikai fejlődéssel, mind gépek, mind az elektronikai újítások abba az irányba vezették ezt a szakmát is, hogy megfeleljen a minden elvárásnak.

A hímzés a legtartósabb reklámhordozó tud lenni, mivel nem fakul nem kopik, teljesen mosásálló. Értékét tovább növeli, hogy felülete valamelyest az anyagból kiemelkedik és felületi struktúrája szemet gyönyörködtető.

Az általunk alkalmazott hímző cérnák alapanyaga ragyogó színeivel és tartósságával biztosítja az Ön legmagasabb szintű igényeit is.
A hatfejes hímző gép egyszerre hat asztalon dolgozik azaz egyszerre ennyit készít el ugyanabból a mintából. Ebből kifolyólag áraink kedvezőek.

Természetesen jelentős különbség lehet az egyedi egy-két példányos, illetve a nagyobb darabszámú megrendelés esetén ugyanazon minta elkészítésekor is. Ennek oka abban keresendő, hogy minden mintát meg kell szerkeszteni és a hímzés ára ezt tartalmazza is, melynek az egységárra vonatkoztatott költsége jelentősen eltérhet a mennyiség szerint.
Ajánlatainkat mindig az Önök igényei szerint készítjük, megelégedésükre!

 

Nagyon nagy sikere van az egyéni ötletek alapján tervezett és kivitelezett pólók, sportruházat, pulóverek, fehérneműk, ágyneműhuzatok, lakodalmas-, szülinapos szalvéták, ballagótarisznyák, díszpárnahuzatok, és egyéb nyomtatható textíliák digitális nyomtatásának.
Egyszerű, gyors és látványos eredményt lehet elérni vele, kicsiknek és nagyoknak, csakúgy vagy valamilyen alkalomra.
Fehér és színes textíliák nyomtatását tudjuk megoldani 30×40 cm-es méretben.

A tamponnyomtatás valójában egy közvetett mélynyomtatási technológia.

A tamponnyomtatási technológia maga nem új. Eredetéről keveset tudunk, de ipartörténeti ősei ennek az eljárásnak is megtalálhatók.
A különböző múzeumi tárgyakon látható nyomatokról arra lehet következtetni, hogy a tamponeljárást már kb. 300 éve ismerték és alkalmazták. A mai tamponnyomtatást 1968-ban Wilfried Phillipp „Tamponprint” néven szabadalmaztatta.

A tamponnyomtatás lényege, hogy a mélynyomó formáról festéklehúzó rákellel a nemnyomó elemekről a festékréteget eltávolítjuk. A csészékben maradó festéket egy bársonyosan sima felületű kaucsukgumiból készült ún. tamponnal – egy ívelt mozgás közben – a formával való érintkezéssel leemeljük. Az előző mozgással nyomóerőt kifejtve a nyomathordozóra, a felvett festékréteget átadjuk. E nyomtatási eljárással a legbonyolultabb struktúrájú felülettől kezdve az egyszerű sík, ívelt, homorú vagy domború felületre a fotó- vagy autotípiákat egy vagy több színben jó minőségben nyomtathatunk.

A mai korszerű tamponnyomtatás gyors elterjedése és a várható további fejlődése által az elasztikus tampon alkalmazkodik a különböző alakú, geometriájú nyomat-hordozók felületéhez, és kiváló minőségű nyomatot képes létrehozni. A tamponnyomtatás leginkább olyan anyagok nyomására alkalmas, amelyek szitanyomtatása nem megoldható (pl. üvegfelületek, gömbölyű formák: műanyag, flakonok, sörösdobozok stb.).

 

Galériák

Tamponnyomás

Digitális textilnyomtatás

Pin It on Pinterest