A gravírozás, a marás egy adott anyag megmunkálásának módjai, melyek egymástól az anyagban, anyagon történő változások mértékében különül el egymástól. A gravírozás sekélyebb beavatkozás és általában az anyag felületén történik, amíg a marás már az anyagból jelentősebb mértékű anyag eltávolítást feltételez, jelent.
Tehát egy adandó anyag formája, nézete változik meg ettől az eredeti anyag tulajdonsága megmarad. Az általunk alkalmazott mechanikai, vagy lézeres beavatkozásokon túl a tárgy még részesülhet egyéb kezelésekben pl.: festés, lakkozás, aranyozás,.. .
Azt, hogy mikor mely technológiák kerülnek alkalmazásra szakembereink döntik el. Ebben az esetben figyelembe kell venniük az anyag szerkezetét ( fém, fa, gumi, műanyag, papír,…), méretét, a megmunkálandó mennyiséget,…

Cégünk három technológiát alkalmaz:

– lézermegmunkálás,
– CNC marás és gravírozás,
– mechanikus gravírozás

Korunk egyik fejlett eszköze a lézer, amely mindenütt körülvesz bennünket. Gondoljunk csak a CD lejátszókra vagy számítógépekre. A lézer pontos, jól irányítható, jól fókuszálható nagy energiájú fény, melynek nagyobb erejű formái közül például az úgynevezett „CO2” gázlézer és az Nd-YAG impulzus lézert, anyagmegmunkálásra és vágásra is használják.

Mi CO2 gázlézert használunk a gravírozáshoz és a kivágáshoz. A lézer által gravírozható anyagok skálája igen széles: fa, műanyag, papír, üveg, fém, bőr, gránit, márvány, sírkő. Ez a tulajdonsága a lézernek olyan lehetőségeket ad melynek csak a fantáziánk szab határt. Vállaljuk bélyegzők készítését, emléktárgyak ajándékok feliratozását, különféle névtáblák, műszaki adattáblák, emléktáblák gravírozását, üvegpalackok, rozsdamentes acél palackok, táblák, bögrék feliratozását díszítését például fotóval vagy rajzzal. Készítünk például boros-, dísz- és kártyásdobozokat is fából, bármilyen mintával, melyet nem csak gravírozni lehet a fába, de ki is lehet vágni. Például címereket, céglogókat, szőlőfürtöt stb. Arra is vállalkozunk például, hogy a megrendelő által készített fotót rágravírozzuk az általa hozott tárgyra: borosüvegekre, borosdobozokra, csempékre, burkolólapokra stb.

A belső térben alkalmazott világító reklámok plexi lapjait is ezzel a technológiával, nagy pontossággal vágjuk ki. Rendkívül dekoratív a természetes bőrre gravírozott forma, felirat. Referenciaként megemlíthetjük a Gyulai Vár restaurációjának keretein belül általunk gravírozott székek bőr háttámláin levő Gyula címert, amely komoly feladat elé állított bennünket, hiszen itt nem csak a pontosság volt a feladat, de törekedni kellett a korhűségre is. Ez természetesen nem csak a technikán múlik, hanem az azt kezelő ember kreativitásán is. Nyitottak vagyunk bármilyen ötletre, elképzelésre, amely a lézeres technológiával megvalósítható, tehát ha Önnek van ilyen, azt szívesen fogadjuk.

A mechanikus gravírozás egy forgácsolási technológia. Ezen módszer kezdetleges módjai, már évezredekkel ezelőtt is ismertek voltak, a pattintás és a csiszolás révén. Az idő múlásával és a technológia fejlődésével, ezek a megmunkálási módok jelentősen megváltoztak, gyorsabbak, szebbek, pontosabbak és költségtakarékosabbak lettek.

A mi eszközeink számítógép által vezérelt professzionális marógépek, mely sík és kis átmérőjű hengeres tárgyakra (tollak) is tud gravírozni, szöveget és logót egyaránt.

Ezen megjelölési módot alkalmazzák az iparban, kereskedelemben és a szolgáltatóiparban.

Ajándékozáskor, egyedi felirattal ellátott ajándék sokkal személyesebb és értékesebb.

Galériák

Mechanikus gravírozás

Pin It on Pinterest